vrijdag 23 juli 2010

Wat is de smaak van het landschap?

De Smaak van het Landschap is een campagne die deel uit maakt van de Week van de smaak. Alle evenementen vinden plaats in de eerste week van oktober. Door het hele land worden honderden activiteiten georganiseerd, variërend van proeverijen, workshops, rondleidingen en excursies tot speciale menu´s in restaurants en zorginstellingen. Het doel is om ambachtelijke, streekeigen en duurzame producten onder de aandacht te brengen van grote groepen consumenten. Vers en seizoen krijgen daarbij extra aandacht. Jong en oud worden geïnformeerd over de achtergronden van hun voedsel en de mogelijkheden voor een gezond, duurzaam leefpatroon.

Als speciaal onderdeel van de Week van de Smaak 2010 werd de campagne De Smaak van het Landschap. De Smaak van het Landschap verbindt landschapsbeleving en smaakbeleving. Hiermee vragen we aandacht voor de relatie tussen het streekeigen cultuurlandschap en de producten die er worden voortgebracht. Via arrangementen, rondleidingen en proeverijen wordt u op een toegankelijke manier voorgelicht over het landschap en de producten die er worden geproduceerd. Het centrale thema van de Week van de Smaak 2010 was  ´smaakfruit´. Dat betekent dat we speciale aandacht geven aan de (historische) relatie tussen het landschap en de fruitteelt, en natuurlijk de onmisbare rol van de honingbij. Vandaar dat het zwaartepunt kwam te liggen in het Rivierengebied. 
Ontdek de Smaak van het Landschap, stap op de fiets en kom proeven van oude fruitsoorten en de nieuwste appelrassen. Maar er is meer tussen de dijken: lekkere honing, overheerlijke kazen, biologisch varkensvlees, Nederlandse wijnen noem maar op. Vaak met een rondleiding door een ervaren landschapsgids. Proef de streekproducten!
De Smaak van het Landschap is een samenwerking tussen de Week van de Smaak en organisaties die zijn aangesloten bij het Landschapsmanifest. Activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met producenten uit de streek en met medewerkers en vrijwilligers van landschapsorganisaties. De activiteiten worden waar mogelijk gekoppeld aan bestaande recreatieve (streekproducten) routes.

In 2011 zijn de streekproductenroutes in het Rivierengebied gedeeltelijk aangepast en/ of volledig nieuw ontwikkeld. U vindt de nieuwste routes op de website van http://www.weekvandesmaak.nl/ onder "Streekproductenroutes". Hier kunnen alle routefolder gedownload worden. Ook is er informatie over (culinaire) fietsroutes  in andere provincies beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten